Sałatka włoska z makaronem z pesto jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale również bardzo sycąca, więc może nam z powodzeniem zastąpić obiad. U mnie tak faktycznie było. Porcje są duże, więc można się nimi spokojnie najeść.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam pesto z bazylią Ponti. Dzięki niemu makaron smakował niesamowicie. Dip przygotowałam na bazie oliwy extra virgin, octu balsamicznego z Modeny Ponti i mieszanki ziół. W połączeniu z miksem sałat, czerwoną cebulą, pomidorkami i oliwkami, sałatka smakowała wyśmienicie. Świeży koperek i orzechy piniowe, to dodatek, który możecie pominąć, jeżeli któryś z tych dwóch składników nie macie akurat w domu.
Składniki na 2 duże porcje sałatki.
SKŁADNIKI
- 110 g makaronu kokardki
- 3-4 łyżki pesto z bazylią Ponti
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 czerwona cebula
- 2 garście pomidorków koktajlowych lub rzymskich mini
- 8 zielonych oliwek
- 8 czarnych oliwek
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- opcjonalnie garść kiełków
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki mieszanki ziół sałatkowych
- opcjonalnie mały pęczek koperku
WYKONANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany dobrze odcedzić z wody, po czym dodać pesto i wymieszać.
Do miseczki wlać ocet balsamiczny, oliwę, dodać zioła i opcjonalnie umyty i drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidorki i oliwki przekroić na pół. Na dwa płaskie talerze nakładać kolejno miks sałat, odrobinę makaronu z pesto, następnie pomidorki, cebulę, oliwki i ponownie makaron. Wierzch posypać orzechami piniowymi i kiełkami. Obie sałatki polać przygotowanym dipem i podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz