środa, 27 maja 2020

Włoska sałatka z makaronem z pesto


Sałatka włoska z makaronem z pesto jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale również bardzo sycąca, więc może nam z powodzeniem zastąpić obiad. U mnie tak faktycznie było. Porcje są duże, więc można się nimi spokojnie najeść.

Do przygotowania sałatki wykorzystałam pesto z bazylią Ponti. Dzięki niemu makaron smakował niesamowicie. Dip przygotowałam na bazie oliwy extra virgin, octu balsamicznego z Modeny Ponti i mieszanki ziół. W połączeniu z miksem sałat, czerwoną cebulą, pomidorkami i oliwkami, sałatka smakowała wyśmienicie. Świeży koperek i orzechy piniowe, to dodatek, który możecie pominąć, jeżeli któryś z tych dwóch składników nie macie akurat w domu. 



Składniki na 2 duże porcje sałatki.


SKŁADNIKI

  • 110 g makaronu kokardki
  • 3-4 łyżki pesto z bazylią Ponti
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garście pomidorków koktajlowych lub rzymskich mini
  • 8 zielonych oliwek
  • 8 czarnych oliwek
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • opcjonalnie garść kiełków
  • 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki mieszanki ziół sałatkowych
  • opcjonalnie mały pęczek koperku


WYKONANIE

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany dobrze odcedzić z wody, po czym dodać pesto i wymieszać.

Do miseczki wlać ocet balsamiczny, oliwę, dodać zioła i opcjonalnie umyty i drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidorki i oliwki przekroić na pół. Na dwa płaskie talerze nakładać kolejno miks sałat, odrobinę makaronu z pesto, następnie pomidorki, cebulę, oliwki i ponownie makaron. Wierzch posypać orzechami piniowymi i kiełkami. Obie sałatki polać przygotowanym dipem i podawać od razu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz