Jeżeli lubicie sushi, to tak przygotowane krakery na pewno Wam zasmakują. Nawet jeżeli nie jesteście zwolennikami owoców morza, to śmiało możecie się skusić na krakersy z krewetkami, bo w połączeniu z pastą z awokado i warzywami powstaje nam niezwykły smak, którego warto spróbować.
SKŁADNIKI
- 120 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 duże ząbki czosnku
- przyprawa Vegeta Natur z koperkiem
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 limonki
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- 90 g krakersów solonych (1/2 dużego opakowania)
- 5 rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kiełki (np. koniczyny, rzodkiewki)
WYKONANIE
Mrożone krewetki wrzucić do wrzątku na 2 minuty, po czym odcedzić, świeże opłukać w zimnej wodzie. Krewetki polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krewetki i przyprawić przyprawą Vegeta Natur z koperkiem. Następnie smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażone krewetki przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia.
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i wybrać miąższ łyżką do miski. Następnie awokado polać sokiem wyciśniętym z limonki, posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać 1/4 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z koperkiem i zmiksować na jednolitą masę blenderem ręcznym.
Rzodkiewki pokroić na ósemki, ogórek w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Pastę z awokado przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na krakers wycisnąć kropkę pasty, nałożyć plaster ogórka i docisnąć, następnie wycisnąć na ogórek pastę i ułożyć na niej krewetkę, pomidor koktajlowy i rzodkiewkę. Tak samo przygotować pozostałe krakersy. Przed podaniem krakersy posypać posiekaną natką pietruszki i kiełkami.
Uwagi: Jeżeli krakersy przygotujecie rano, a podawać będziecie wieczorem, to na środku zmiękną. Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki, a same krakersy zrobić dopiero przed przyjściem gości lub przed podaniem.
Uwagi: Jeżeli krakersy przygotujecie rano, a podawać będziecie wieczorem, to na środku zmiękną. Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki, a same krakersy zrobić dopiero przed przyjściem gości lub przed podaniem.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz