środa, 29 kwietnia 2020

Krakersy z krewetkami, warzywami i pastą z awokado


Jeżeli lubicie sushi, to tak przygotowane krakery na pewno Wam zasmakują. Nawet jeżeli nie jesteście zwolennikami owoców morza, to śmiało możecie się skusić na krakersy z krewetkami, bo w połączeniu z pastą z awokado i warzywami powstaje nam niezwykły smak, którego warto spróbować.



SKŁADNIKI

  • 120 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • przyprawa Vegeta Natur z koperkiem
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 limonki
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 90 g krakersów solonych (1/2 dużego opakowania)
  • 5 rzodkiewek
  • 1 ogórek zielony
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kiełki (np. koniczyny, rzodkiewki)


WYKONANIE

Mrożone krewetki wrzucić do wrzątku na 2 minuty, po czym odcedzić, świeże opłukać w zimnej wodzie. Krewetki polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krewetki i przyprawić przyprawą Vegeta Natur z koperkiem. Następnie smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażone krewetki przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia.

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i wybrać miąższ łyżką do miski. Następnie awokado polać sokiem wyciśniętym z limonki, posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać 1/4 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z koperkiem i zmiksować na jednolitą masę blenderem ręcznym.

Rzodkiewki pokroić na ósemki, ogórek w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Pastę z awokado przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na krakers wycisnąć kropkę pasty, nałożyć plaster ogórka i docisnąć, następnie wycisnąć na ogórek pastę i ułożyć na niej krewetkę, pomidor koktajlowy i rzodkiewkę. Tak samo przygotować pozostałe krakersy. Przed podaniem krakersy posypać posiekaną natką pietruszki i kiełkami.

Uwagi: Jeżeli krakersy przygotujecie rano, a podawać będziecie wieczorem, to na środku zmiękną. Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki, a same krakersy zrobić dopiero przed przyjściem gości lub przed podaniem.











#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz