sobota, 25 kwietnia 2020

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i warzywami


Bardzo prosta zapiekanka, która praktycznie robi się sama, bo wystarczy ją przygotować w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Pierś z kurczaka jest soczysta i smakuje wybornie z ryżem i warzywami. Ja do przygotowania potrawy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw. 



SKŁADNIKI

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 200 g czerwonego lub kolorowego ryżu
  • 450-500 g mieszanki warzyw (np. brokuł, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, cebula)
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa warzywna do potraw Vegeta Natur
  • zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz, sól


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Warzywa przełożyć do miski i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać z obu stron przyprawą Vegeta Natur. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż, a na nim ułożyć piersi z kurczaka. Do garnuszka wlać śmietanę, pomidory, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić całość solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowanym sosem zalać mięso i ryż (ryż lekko wymieszać, tak aby od spodu również był mokry). Na wierzchu ułożyć warzywa, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Potrawę piec 45 minut.








Zdjęcia z przygotowywania potrawy.

Piersi z kurczaka podzielone na kawałki i przyprawione przyprawą Vegeta Natur.
Kolorowy ryż wsypany na dno naczynia żaroodpornego, a na nim piersi z kurczaka.
Potrawa gotowa do włożenia do piekarnika.



#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz