Bardzo prosta zapiekanka, która praktycznie robi się sama, bo wystarczy ją przygotować w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Pierś z kurczaka jest soczysta i smakuje wybornie z ryżem i warzywami. Ja do przygotowania potrawy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw.
SKŁADNIKI
- 350 g piersi z kurczaka
- 200 g czerwonego lub kolorowego ryżu
- 450-500 g mieszanki warzyw (np. brokuł, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, cebula)
- 200 g śmietany 30%
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa warzywna do potraw Vegeta Natur
- zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz, sól
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Warzywa przełożyć do miski i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać z obu stron przyprawą Vegeta Natur. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż, a na nim ułożyć piersi z kurczaka. Do garnuszka wlać śmietanę, pomidory, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić całość solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowanym sosem zalać mięso i ryż (ryż lekko wymieszać, tak aby od spodu również był mokry). Na wierzchu ułożyć warzywa, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Potrawę piec 45 minut.
Zdjęcia z przygotowywania potrawy.
Piersi z kurczaka podzielone na kawałki i przyprawione przyprawą Vegeta Natur. |
Kolorowy ryż wsypany na dno naczynia żaroodpornego, a na nim piersi z kurczaka. |
Potrawa gotowa do włożenia do piekarnika. |
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz