Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i chrzanem sprawdzą się idealnie jako Wielkanocna przekąska. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować pyszną potrawę świąteczną.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego
- 6 grubych białych kiełbas
- 120 g chrzanu
- 1 jajko
- sól, świeżo mielony pieprz, majeranek
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli białe kiełbasy mają twardą skórkę/powłoczkę, to ją zdjąć.
Ciasto francuskie rozciągnąć i posmarować równomiernie chrzanem. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski. Zaczynając od lewej strony położyć białą kiełbasę "na stojąco" (patrz zdjęcie na końcu postu) i ciasno zawinąć ją ciastem. Ciasto dobrze podociskać, przekroić pasztecik na pół i każdy ponacinać z góry, po czym przełożyć na blaszkę. Tak postępować z kolejnymi kiełbaskami, aż do wykorzystania wszystkich i całego ciasta francuskiego.
W miseczce rozbełtać jajko i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Każdy pasztecik posmarować pędzelkiem grubo jajkiem, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut, aż paszteciki ładnie się upieczą. Podawać na ciepło lub na zimno. Polecam na ciepło do żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz