Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą, to proste, a zarazem przepyszne danie. Sprawdzi się nie tylko dla zabieganych. Koniecznie musicie spróbować :-) Mi osobiście potrawa bardzo zasmakowała. Mąż również był zachwycony. W związku z tym, że w żadnym sklepie nie dostałam boczku wędzonego, to wykorzystałam parzony i również wyszło smakowicie.
SKŁADNIKI
- 1 średnia młoda kapusta
- 2 średnie cebule
- 400 g boczku (u mnie parzony)
- 3 kiełbasy np. śląskie
- olej rzepakowy
- 500 g makaronu łazanki
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, kminek mielony
WYKONANIE
Z kapusty wyciąć głąb, poszatkować w kostkę i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą i gotować do miękkości (młoda kapusta jest bardzo szybko miękka). Odcedzić z wody i zostawić w garnku.
Cebule obrać i pokroić w kostkę, boczek i kiełbasy również pokroić w kostkę, po czym wszystkie składniki przełożyć do dużej brytfanny, polać niewielką ilością oleju i włączyć palnik. Całość smażyć mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cebula i kiełbasa się lekko przypieką.
W garnku ugotować makaron łazanki al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić z wody i przełożyć do pozostałych składników w brytfannie. Nadal podgrzewając dodać śmietanę i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, mielonym kminkiem i dużą ilością majeranku. Na koniec dodać kapustę, wymieszać i podawać.
Uwagi: Jeżeli dodacie więcej śmietany, to wyjdą Wam równie pyszne łazanki w sosie śmietanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz