Miałam w domu czerstwe bułki, więc postanowiłam je kreatywnie wykorzystać i przygotowałam bruschettę. Wspaniałe śniadanie! W domu unosił się zapach koperku i pomidorów. Tradycyjnie we Włoszech podaje się na podpieczonym pieczywie sałatkę ze świeżych pomidorów, ale ja miałam zdecydowanie ochotę na stopioną mozzarellę w połączeniu z pieczonym pomidorem i papryką. Koniecznie musicie spróbować, bo całość wychodzi przepyszna :-)
Taką wersję bruschetty polecam nie tylko na śniadanie, ale również na imprezy. Wystarczy zrobić podwójną porcję i uzyskamy świetną przekąskę do grilla lub dodatek do kolacji.
SKŁADNIKI
- 1 bułka
- masło
- przyprawa Vegeta Natur z koperkiem
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 duży pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- kiełki koniczyny lub inne
- 1/4 pęczka natki pietruszki
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Bułkę pokroić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kromkę posmarować masłem i posypać przyprawą Vegeta Natur z koperkiem. Następnie posypać rozdrobnioną mozzarellą. Pomidor i paprykę umyć. Pomidor pokroić w plasterki, zaś paprykę w kostkę. Na każdą kromkę położyć plaster pomidora, paprykę i posypać świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowane bruschetty włożyć do piekarnika i piec około 10 minut (ser powinien się roztopić). Natkę pietruszki umyć i posiekać. Upieczone bruschetty podawać od razu posypane natką pietruszki i kiełkami.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz