niedziela, 26 kwietnia 2020

Bruschetta z mozzarellą, pieczonymi pomidorami i papryką


Miałam w domu czerstwe bułki, więc postanowiłam je kreatywnie wykorzystać i przygotowałam bruschettę. Wspaniałe śniadanie! W domu unosił się zapach koperku i pomidorów. Tradycyjnie we Włoszech podaje się na podpieczonym pieczywie sałatkę ze świeżych pomidorów, ale ja miałam zdecydowanie ochotę na stopioną mozzarellę w połączeniu z pieczonym pomidorem i papryką. Koniecznie musicie spróbować, bo całość wychodzi przepyszna :-)

Taką wersję bruschetty polecam nie tylko na śniadanie, ale również na imprezy. Wystarczy zrobić podwójną porcję i uzyskamy świetną przekąskę do grilla lub dodatek do kolacji.



SKŁADNIKI

  • 1 bułka
  • masło
  • przyprawa Vegeta Natur z koperkiem
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • 1/4 czerwonej papryki
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • kiełki koniczyny lub inne
  • 1/4 pęczka natki pietruszki

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Bułkę pokroić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kromkę posmarować masłem i posypać przyprawą Vegeta Natur z koperkiem. Następnie posypać rozdrobnioną mozzarellą. Pomidor i paprykę umyć. Pomidor pokroić w plasterki, zaś paprykę w kostkę. Na każdą kromkę położyć plaster pomidora,  paprykę i posypać świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowane bruschetty włożyć do piekarnika i piec około 10 minut (ser powinien się roztopić). Natkę pietruszki umyć i posiekać. Upieczone bruschetty podawać od razu posypane natką pietruszki i kiełkami.











#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz