Brokułowa zupa krem jest nie tylko zdrowa, ale również sycąca. Mój syn ją uwielbia, więc przygotowuję ją w domu bardzo często. Jak nie mam świeżych warzyw, to wykorzystuję mrożone. Piszę w przepisie, że można opcjonalnie dodać brukselki i szpinak. W widocznej na zdjęciu wersji zupy dodałam właśnie te składniki. Można dodać również nieco groszku lub jarmużu. Wszystko zależy od tego, co akurat mamy w lodówce ;-) A zupa jak zawsze wyjdzie przepyszna.
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 2 kurze skrzydełka
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej
- 1 gałązka lubczyku
- 1 gałązka natki selera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- opcjonalnie 2 brukselki, garść szpinaku
- 1 łyżka Vegety Natur o smaku kurczaka
- sól, pieprz
WYKONANIE
Skrzydełka umyć i przełożyć do garnka. Dodać brokuł obrany w różyczki, liście laurowe, ziele angielskie, obrany ząbek czosnku, włoszczyznę, lubczyk, natkę selera i opcjonalnie brukselki i szpinak. Wszystko zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. Z wywaru wyłowić skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do zupy dodać łyżkę Vegety Natur o smaku kurczaka i doprawić solą i pieprzem.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz