środa, 22 kwietnia 2020

Brokułowa zupa krem dla dzieci


Brokułowa zupa krem jest nie tylko zdrowa, ale również sycąca. Mój syn ją uwielbia, więc przygotowuję ją w domu bardzo często. Jak nie mam świeżych warzyw, to wykorzystuję mrożone. Piszę w przepisie, że można opcjonalnie dodać brukselki i szpinak. W widocznej na zdjęciu wersji zupy dodałam właśnie te składniki. Można dodać również nieco groszku lub jarmużu. Wszystko zależy od tego, co akurat mamy w lodówce ;-) A zupa jak zawsze wyjdzie przepyszna.



SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 2 kurze skrzydełka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 gałązka natki selera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • opcjonalnie 2 brukselki, garść szpinaku
  • 1 łyżka Vegety Natur o smaku kurczaka
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Skrzydełka umyć i przełożyć do garnka. Dodać brokuł obrany w różyczki, liście laurowe, ziele angielskie, obrany ząbek czosnku, włoszczyznę, lubczyk, natkę selera i opcjonalnie brukselki i szpinak. Wszystko zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. Z wywaru wyłowić skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do zupy dodać łyżkę Vegety Natur o smaku kurczaka i doprawić solą i pieprzem.






#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz