Zdecydowanie kocham takie smaki :-) Sałatkę grecką serwuję w moim domu często. Dlatego też staram się ją urozmaicać. Tym razem dodałam makaronu, dzięki czemu do sałatki nie trzeba podawać pieczywa. Jak zawsze wyszło przepysznie. Ser feta idealnie się komponuje z czerwoną cebulą i oliwkami. Dip przygotowałam na bazie oliwy z oliwek extra vergine, soku z cytryny i przyprawy Vegeta Natur do greckiej sałatki. Dodatkowo makaron wymieszałam po ostudzeniu z oliwą i przyprawą Vegeta Natur do sałatek i dipów.
Na 2 duże porcje.
SKŁADNIKI
- 110 g makaronu kokardki
- 1 miks sałat
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 zielonego ogórka
- 6 oliwek zielonych
- 6 oliwek czarnych
- 100 g sera feta
- oliwa z oliwek extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 opakowania przyprawy Vegeta Natur do greckiej sałatki
- 1 płaska łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów
WYKONANIE
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany odcedzić i przełożyć do miski. Od czasu do czasu mieszać, tak aby się nie skleił. Następnie skropić go oliwą i posypać 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów.
Do miseczki wlać oliwę, dodać sok z cytryny i przyprawę Vegeta Natur do greckiej sałatki. Na dwa talerze nałożyć miks sałat, dodać makaron i lekko wymieszać. Następnie dodać paprykę i ogórek pokrojone w kostkę, pomidorki koktajlowe i oliwki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka i ser feta pokrojony w kostkę. Tak przygotowaną sałatkę polać przygotowanym dipem. Podawać od razu.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz