piątek, 10 kwietnia 2020

Babka czekoladowa


W tym roku na moim Wielkanocnym stole zagości babka czekoladowa, bo właśnie taką mój trzyletni syn Piotr uwielbia. Polecam ją, bo jest przepyszna. Lekko wilgotna i idealnie czekoladowa. Pisząc ten przepis starałam się tak dobrać składniki, aby babka nie była zbyt sucha. Dodatkowo skróciłam czas pieczenia z 50 minut do 40. Wszystko wyszło idealnie, a syn zdążył już po śniadaniu zjeść kawałek świeżej babki ;-) 



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 30 g kakao
  • 270 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleczną czekoladę pokroić w niewielką kostkę. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubić na jasną puszystą masę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać mleko i masło. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Stopniowo wsypywać składniki sypkie do mokrych miksując na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczoną babkę zostawić w formie do ostygnięcia. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz