Kruche ciasteczka budyniowe są bardzo smaczne, ale trudno z nich upiec fantazyjne kształty. Najprościej wybrać jedną foremkę i nią powykrawać wszystkie ciasteczka. Dzięki temu czas pieczenia dla wszystkich ciasteczek na blaszce będzie taki sam i żadne się nam nie przypalą. Wszystkie też będą idealnie kruche.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 120 g masła
- opcjonalnie do dekoracji polewa czekoladowa i dekoracje cukiernicze
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Dodać jajko, szczyptę soli i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść dłońmi ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na dwie godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym, tak aby ciasto nie było zbyt cienkie. Jedną wybraną foremką wykrawać ciasteczka. Ciasteczka przełożyć na blaszkę zachowując odstępy, włożyć do piekarnika i piec około 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta). Ciasteczka muszą się ładnie zarumienić. Upieczone ciasteczka zdjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. Ciasteczka można udekorować polewą czekoladową i kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz