wtorek, 11 października 2016

Puree z dyni


Puree z dyni można zrobić bardzo łatwo. Osobiście robię je od razu w dużej ilości i mrożę w pojemnikach i woreczkach. Takie gotowe puree można wykorzystać do ciast, zup, sosów, dań dla niemowlaków itp.

SKŁADNIKI

  • dynia - ilość wedle uznania


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć ze środka pestki wraz z gąbczastą częścią dyni. Następnie dynię pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, włożyć do piekarnika i piec 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 15 minut. Upieczoną dynię wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Miąższ dyni wybrać łyżką i umieścić w misie blendera, po czym włączyć urządzenie. Gotowe puree trzymać w lodówce lub zamrozić.

Jeżeli puree z dyni wykorzystujecie do ciast, to należy je jeszcze odcisnąć z nadmiaru wody. Aby to zrobić wystarczy na sitku umieścić gazę i w ten sposób odcisnąć nadmiar wody.

Ja korzystałam z ogromnej dyni, więc piekłam połówkę. Było tego tyle, że zajęło dwie pełne blaszki. Mimo to można upiec całość za jednym razem. Wystarczy po 30 minutach zamienić górną blaszkę z dolną, aby cała dynia była miękka.


Czyszczenie środka dyni.
Pieczenie dyni.
Upieczona dynia.