Bardzo szybki obiad, bo przygotowanie go zajmuje 15 minut. A sam pomysł wziął się z potrzeby, bo moje dziecko okazało się być alergikiem. Bardzo mało jest produktów, które mogę jeść, a żeby nie zwariować, to staram się wymyślać smaczne i zróżnicowane potrawy.
- 200 g makaronu
- 250 g jagód
- 700 ml wody
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego (czas wg. instrukcji na opakowaniu).
Sos jagodowy: Do garnka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Do szklanki wlać nieco wody, wsypać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać, tak żeby nie było grudek i wlać mieszając do zagotowanej wody. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji kisielu, to dodać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich). Całość delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz