piątek, 5 sierpnia 2016

Makaron w sosie jagodowym


Bardzo szybki obiad, bo przygotowanie go zajmuje 15 minut. A sam pomysł wziął się z potrzeby, bo moje dziecko okazało się być alergikiem. Bardzo mało jest produktów, które mogę jeść, a żeby nie zwariować, to staram się wymyślać smaczne i zróżnicowane potrawy.


SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu
  • 250 g jagód
  • 700 ml wody
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


WYKONANIE

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego (czas wg. instrukcji na opakowaniu).

Sos jagodowy: Do garnka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Do szklanki wlać nieco wody, wsypać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać, tak żeby nie było grudek i wlać mieszając do zagotowanej wody. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji kisielu, to dodać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich). Całość delikatnie wymieszać.