Przyjechali niespodziewani goście? To nie problem :-) Wystarczy mieć zamrożone nieco jagód i ciasto francuskie. Wypiek w smaku rewelacyjny, a robi się go banalnie.
SKŁADNIKI
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 100 g jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- cukier
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środku ciasta francuskiego i posypać cukrem (ilość wedle uznania). Ciasto ponacinać i składać na przemian (poniżej zdjęcie). Gotowe ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na około 20 minut (gotowe ciasto nabierze złotego koloru). Wyciągnąć i ostudzić.
Jak składać ciasto:
- Zagiąć z prawej i lewej strony odrobinę ciasta.
- Ponacinać z góry i dołu paski.
- Ciasto składać jedno na drugie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz