czwartek, 18 sierpnia 2016

Ciasto francuskie z jagodami


Przyjechali niespodziewani goście? To nie problem :-) Wystarczy mieć zamrożone nieco jagód i ciasto francuskie. Wypiek w smaku rewelacyjny, a robi się go banalnie.


SKŁADNIKI

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 100 g jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • cukier


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środku ciasta francuskiego i posypać cukrem (ilość wedle uznania). Ciasto ponacinać i składać na przemian (poniżej zdjęcie). Gotowe ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na około 20 minut (gotowe ciasto nabierze złotego koloru). Wyciągnąć i ostudzić.




Jak składać ciasto:

  1. Zagiąć z prawej i lewej strony odrobinę ciasta.
  2. Ponacinać z góry i dołu paski.
  3. Ciasto składać jedno na drugie.