piątek, 5 sierpnia 2016

Ciasto jaglane z borówkami, bananem i gruszkami


Czasami mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, ale zaraz po zjedzeniu batonika pojawiają się wyrzuty sumienia. W takim przypadku proponuję prosty domowy wypiek ze zdrowej kaszy jaglanej z owocami.


SKŁADNIKI

  • 150 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 55 g masła
  • 500 ml wody
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 180 g borówki amerykańskiej
  • 2 gruszki


WYKONANIE

Do garnka wlać wodę i zagotować. Następnie wsypać kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować do momentu, aż odparuje nadmiar wody (czyli około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania się kaszy, bo może przywierać do dna). Banan i gruszki obrać ze skóry. Jedną gruszkę i banana pokroić i wrzucić do kaszy, dodać cukier trzcinowy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do masy wsypać umyte borówki i delikatnie wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.