Pyszne ciasto na upalne dni. Trzeba korzystać z sezonowych owoców ile się da, zanim przyjdzie jesień, a później zima ;-)
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g borówki amerykańskiej
- 450 g jeżyn
- cukier puder
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód formy o wymiarach 25 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Owoce umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych.
Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mokrej masy wlać najpierw olej rzepakowy, po czym stopniowo wsypać mąkę miksując całość na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać górę, rozsypać na wierzchu owoce lekko je wciskając w ciasto i piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz