poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Deser jaglany z jagodami


Smaczny i zdrowy deser. U mnie w wersji z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Osobiście bardziej mi smakuje wersja z jagodami :-)


SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 200 g jagód lub borówek


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (15 minut we wrzącej wodzie), po czym wyciągnąć i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Od razu dodać masło i wymieszać żeby się rozpuściło. Na koniec dodać cukier trzcinowy, przemieszać i nakładać do żaroodpornych miseczek na przemian: najpierw kaszę jaglaną, później jagody, znowu kaszę, jagody i na koniec odrobinę kaszy. Piec na środkowej półce piekarnika przez około 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Można deser jeść również od razu na ciepło.