Zdrowa wersja kotleta na lekki obiad. Jako dodatek idealnie nada się mizeria z ogórków i ziemniaki. Można również placki jeść jedynie z dodatkiem kwaśnej śmietany.
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 duża cukinia
- 1 średnia marchewka
- 2 jajka
- 40 g otrębów owsianych
- natka pietruszki (wg uznania)
- koperek (wg uznania)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- do smaku sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
WYKONANIE
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Marchewkę umyć, zeskrobać skórkę i również zetrzeć na tarce. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (15 minut). Zostawić do ostudzenia. Koperek i pietruszkę umyć i posiekać. Z cukinii odcisnąć nadmiar wody i przełożyć do miski. Dodać marchewkę, kaszę jaglaną, otręby owsiane, koperek, pietruszkę, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i z gotowej masy lepić niewielkie klopsy, przełożyć na patelnię i lekko spłaszczyć do wyglądu kotleta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na ładny złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz