Przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych gości. Smak jagód idealnie komponuje się z kremem i makowym spodem. Polecam!
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 35 g maku
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 700 ml wody
- 2 niebieskie galaretki
- 150 g jagód
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 30 g czekolady karmelowej (u mnie E. Wedel)
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wlać łyżkę wody, wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia.
Warstwa jagodowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i wlać pozostałą tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki.
Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać górę.
Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią gotowe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz