sobota, 13 sierpnia 2016

Ciasto jagodowe tajemnica lasu


Przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych gości. Smak jagód idealnie komponuje się z kremem i makowym spodem. Polecam!


SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 35 g maku
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Na warstwę jagodową:

  • 700 ml wody
  • 2 niebieskie galaretki
  • 150 g jagód
Na krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
Na dekorację:

  • 30 g czekolady karmelowej (u mnie E. Wedel)


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wlać łyżkę wody, wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia.

Warstwa jagodowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i wlać pozostałą tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki.

Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać górę.

Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią gotowe ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz