środa, 10 sierpnia 2016

Naleśniki bezglutenowe ryżowo-kukurydziane


Tym razem przepis na naleśniki gezglutenowe i bez mleka krowiego. Inspiracją był dla mnie przepis Kulinarnej Maniusi LINK, z tym że musiałam wprowadzić nieco zmian ze względu na syna, który nie toleruje mleka.


SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 380 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 170 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • olej ryżowy do smażenia


WYKONANIE

Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać łyżką ciasto naleśnikowe i wlewać je chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażyć z obu stron na słoty kolor.

U mnie naleśniki były podane z syropem klonowym i owocami.