czwartek, 18 sierpnia 2016

Ciasto francuskie z brzoskwiniami


Kolejne proste i szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Tym razem równie pyszne w wersji z brzoskwiniami.


SKŁADNIKI

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki (około 200 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku, pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać. Zimne ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, na środku wyłożyć brzoskwinie zaś boki ciasta ponacinać. Składać ciasto na przemiennie jak warkocz (patrz przepis na ciasto francuskie z jagodami). Roztrzepać jajko i posmarować nim ciasto, po czym włożyć do piekarnika na około 20 minut (aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.