czwartek, 4 grudnia 2014

Zielone spaghetti


Pewnego dnia postanowiłam, że zrobię spaghetti na zielono. Trochę zajęło mi zastanowienie się jakie połączenie składników da smaczny efekt. Jak się okazało danie wyszło pyszne. Oczywiście dla tych co lubią szpinak :-) Danie jest bardzo sycące. Robiłam porcję na dwie osoby, ale nie daliśmy rady zjeść wszystkiego. Z podanych proporcji śmiało mogą najeść się trzy osoby, a jak ktoś jest niejadkiem, to nawet cztery. 

Porcja na 3 osoby.

SKŁADNIKI
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)
  • 1 duża śmietana 18% (330g)
  • 270g sera feta lub sera sałatkowego słonego
  • 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego posiekanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • do smaku: sól, pieprz biały, szczypta oregano


WYKONANIE

Danie przygotowuje się prędko,  więc warto wcześniej zagotować sobie już wodę na makaron.

Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszać na wolnym ogniu przez jakiś czas żeby z szpinaku odparował nadmiar wody. Do szpinaku dodać śmietanę, tuńczyka wraz z sosem i rozdrobniony ser. Wymieszać wszystko i doprawić solą, pieprzem i szczyptą oregano. Mieszać do momentu, aż cała masa będzie gorąca. Podawać od razu z makaronem, bo zimne traci dużo na smaku.