Ryby można jeść na wiele sposobów i stosować można różny dobór przypraw i dodatków. Ja tym razem proponuję Wam dorsza atlantyckiego robionego w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym) na maśle. Tym razem zdecydowanie mniej cytryny, a postawiłam na przyprawy. Zapraszam do wypróbowania (wszystkich zwolenników ryb oczywiście).
Porcja na 2 osoby.
SKŁADNIKI
- 1 cytryna
- 2 filety z dorsza atlantyckiego
- 1 ząbek czosnku
- około 40 g masła
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Cytrynę wycisnąć i polać nią ryby. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (górę naczynia zabezpieczyć folią spożywczą).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, czosnek pokroić w plasterki i wyłożyć na dnie naczynia. Ryby przyprawić solą, szczyptą przyprawy do ryb, lekko oprószyć pieprzem cytrynowym i kolorowym, na koniec posypać dobrze rozdrobnionymi ziołami prowansalskimi. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i ułożyć na rybie kilka płaskich kawałków masła. Rybę piec w nagrzanym piekarniku 30 minut, przy czym na ostatnie 5-10 minut można zdjąć pokrywę naczynia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz