niedziela, 14 grudnia 2014

Pyszna masa migdałowa na ciasteczka


Tym razem przepis na przepyszną masę na pierniczki i ciasteczka. Pamiętam jak będąc dzieckiem uwielbiałam jeździć z mamą do jej koleżanki. Powód był prosty: były tam fantastyczne ciasteczka z kremem. I nie o te ciasteczka chodziło, tylko o smak tego kremu ;-) W końcu mama wzięła od niej przepis i oprócz tradycyjnych ciasteczek świątecznych pieczemy również te z masą. 

Podstawą do kremu muszą być ciasteczka maślane. Możecie skorzystać z TEGO PRZEPISU, lub znaleźć inny. Wykrawane kółeczka muszą być małe.

SKŁADNIKI NA KREM
  • 1 masło
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g mleka w proszku
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • wódka do smaku


WYKONANIE

Masło musi być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy cukier puder, mleko w proszku, dodajemy masło, aromat migdałowy i nieco wódki. Miksujemy wszystko i dolewamy wódki do smaku, ale nie za dużo, bo masa nie może być zbyt płynna. Każde maślane ciasteczko smarujemy marmoladą, a następnie wyciskamy krem. Gotowe ciasteczka polewamy polewą czekoladową.