Tym razem przepis na przepyszną masę na pierniczki i ciasteczka. Pamiętam jak będąc dzieckiem uwielbiałam jeździć z mamą do jej koleżanki. Powód był prosty: były tam fantastyczne ciasteczka z kremem. I nie o te ciasteczka chodziło, tylko o smak tego kremu ;-) W końcu mama wzięła od niej przepis i oprócz tradycyjnych ciasteczek świątecznych pieczemy również te z masą.
Podstawą do kremu muszą być ciasteczka maślane. Możecie skorzystać z TEGO PRZEPISU, lub znaleźć inny. Wykrawane kółeczka muszą być małe.
SKŁADNIKI NA KREM
- 1 masło
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g mleka w proszku
- 2-3 krople aromatu migdałowego
- wódka do smaku
WYKONANIE
Masło musi być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy cukier puder, mleko w proszku, dodajemy masło, aromat migdałowy i nieco wódki. Miksujemy wszystko i dolewamy wódki do smaku, ale nie za dużo, bo masa nie może być zbyt płynna. Każde maślane ciasteczko smarujemy marmoladą, a następnie wyciskamy krem. Gotowe ciasteczka polewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz