wtorek, 30 grudnia 2014

Śledzie w sosie pomidorowym


SKŁADNIKI

  • 6 śledzi matiasów
  • 3 cebule
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 2 łyżki octu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: pieprz

WYKONANIE

Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone.
Zalewa: Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojone w kostkę cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia.
Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym dniu. Im dłużej poczekamy, tym smaczniejsze będą.