SKŁADNIKI
- 6 śledzi matiasów
- 3 cebule
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki miodu pszczelego
- 2 łyżki octu
- 2-3 łyżki oliwy
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: pieprz
WYKONANIE
Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone.
Zalewa: Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojone w kostkę cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet,
liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym
ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do
ostudzenia.
Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub
miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać.
Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym dniu. Im dłużej poczekamy, tym smaczniejsze będą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz