wtorek, 9 grudnia 2014

Pstrąg łososiowy na parze


Pstrąg łososiowy ma prawie taki sam smak jak łosoś. Robi się go bardzo szybko i jest bardzo smaczny.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI
  • 2 cytryny
  • 1 filet z pstrąga łososiowego (około 500-600 g)
  • przyprawy: tymianek, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, sól

WYKONANIE

Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski lub głębokiego naczynia. Wycisnąć sok z cytryn i zalać nim pstrąga. Rybę oprószyć lekko tymiankiem. Górę miski/talerza zawinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Po wyjęciu z lodówki pstrąga posypać lekko przyprawą do ryb, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i mocno posypać ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną rybę gotować na parze 12-15 minut.