Pstrąg łososiowy ma prawie taki sam smak jak łosoś. Robi się go bardzo szybko i jest bardzo smaczny.
SKŁADNIKI
- 2 cytryny
- 1 filet z pstrąga łososiowego (około 500-600 g)
- przyprawy: tymianek, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, sól
WYKONANIE
Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski lub głębokiego naczynia. Wycisnąć sok z cytryn i zalać nim pstrąga. Rybę oprószyć lekko tymiankiem. Górę miski/talerza zawinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Po wyjęciu z lodówki pstrąga posypać lekko przyprawą do ryb, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i mocno posypać ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną rybę gotować na parze 12-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz