sobota, 13 grudnia 2014

Ciasto brzoskwiniowe


Ostatnio miałam smak na ciasto owocowe, ale niekoniecznie z mrożonek. I w ten sposób też powstało ciasto brzoskwiniowe. Rozmyślałam, rozmyślałam, aż w końcu stworzyłam kompletny przepis. Ciasto jest bardzo pyszne i myślę, że śmiało można by było zrobić w ten sposób również tort.

SKŁADNIKI
Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki tortowej
  • 2 łyżki wody

Na krem brzoskwiniowy:
  • 200 g masła
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 50 g cukru pudru

Na galaretkę brzoskwiniową:
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża puszka brzoskwiń

Na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1-2 opakowania śmietan fix
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duża puszka brzoskwiń

WYKONANIE


Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki, zdąży dzięki temu ochłodnąć i stężeć.
Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem śmietany). 
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka).
Galaretka : W garnuszku zagotować dwie szklanki wody. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Mieszać tak długo aż się rozpuszczą. Zostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki, żeby prędzej stężała.
Krem brzoskwiniowy: Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Owoce odsączyć z soku i dodawać po jednym do masła miksując (szybszą opcją jest wrzucenie owoców do blendera). 
Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować.
Ciasto: Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć i rozsmarować krem brzoskwiniowy. Na krem wylać tężejącą galaretkę i ułożyć gęsto brzoskwinie pokrojone na małe kawałki. Wstawić do lodówki żeby galaretka stężała z owocami. W tym czasie można zająć się krojeniem brzoskwiń na małe kawałki. Część ubitej śmietany przełożyć do osobnej miseczki i wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami. Wyłożyć na cieście. Pozostałą śmietaną udekorować ciasto i ozdobić brzoskwiniami.


Ja dałam jeden śmietan-fix, ale lepiej jest dać dwa, bo wtedy w trakcie krojenia ciasta nie będą wypadać nam owoce.





W trakcie robienia ciasta


Przygotowywanie biszkoptu.
Wykładanie kremu brzoskwiniowego na biszkopt.
Wylewanie galaretki i układanie owoców.
Nakładanie śmietany wymieszanej z owocami.
Gotowe ciasto :-)