niedziela, 21 grudnia 2014

Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym


Miałam dwa dorsze atlantyckie i postanowiłam zrobić je z tym, co akurat mam w domu. Po wyciągnięciu z piekarnika poczułam rozczarowanie, bo jogurt ściął się lekko. Tym większe było moje zaskoczenie jak rybę spróbowałam. Robiłam już dorsza na bardzo wiele sposobów, ale z tym sosem zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce :-)

Porcja na 2 osoby.
 
SKŁADNIKI
  • 2 filety z dorsza atlantyckiego
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • 1-2 łyżki masła
  • przyprawy do sosu: sól, pieprz biały
  • przyprawy do ryby: pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie


WYKONANIE

Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć i polać nią ryby.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W garnuszku rozpuścić masło, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny, umyty i drobno posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Dorsza przyprawić lekko przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i mocno obsypać ziołami prowansalskimi. Na spód naczynia żaroodpornego rozsmarować nieco sosu, ułożyć na nim ryby i polać pozostałym sosem. Piec 30 minut.