Miałam dwa dorsze atlantyckie i postanowiłam zrobić je z tym, co akurat mam w domu. Po wyciągnięciu z piekarnika poczułam rozczarowanie, bo jogurt ściął się lekko. Tym większe było moje zaskoczenie jak rybę spróbowałam. Robiłam już dorsza na bardzo wiele sposobów, ale z tym sosem zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce :-)
Porcja na 2 osoby.
SKŁADNIKI
- 2 filety z dorsza atlantyckiego
- 1 jogurt naturalny
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- 1-2 łyżki masła
- przyprawy do sosu: sól, pieprz biały
- przyprawy do ryby: pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć i
polać nią ryby.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W garnuszku rozpuścić masło, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny, umyty i drobno posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Dorsza przyprawić lekko przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i mocno obsypać ziołami prowansalskimi. Na spód naczynia żaroodpornego rozsmarować nieco sosu, ułożyć na nim ryby i polać pozostałym sosem. Piec 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz