niedziela, 14 grudnia 2014

Babciny przepis na maślane ciasteczka


Przepis na ciasteczka maślane był przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie i muszę przyznać szczerze, że nie wiem gdzie jest jego początek. Powyższe ciasteczka zrobiła moja mama, a ja postanowiłam uwiecznić je na zdjęciach i podzielić się przepisem. 

Z poniższego przepisu wychodzi dużo ciasteczek, więc jeżeli chcecie zrobić tylko na spróbowanie, to koniecznie zmniejszcie o połowę ilość składników.

SKŁADNIKI
  • 1 kostka masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka pszenna (około 800 g)
  • margaryna do smarowania blaszek


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski lub na stolnicę wsypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodajemy jajka i masło. Do masy dodajemy trochę mąki i wszystko ugniatamy. Mąki dosypujemy co jakiś czas, zagniatając ciasto. Mąkę dodajemy do momentu, aż ciasto nie będzie lepkie. Dopiero wtedy możemy ciasto wałkować i wykrawać z niego wzory. 
W garnuszku rozpuszczamy nieco margaryny i smarujemy nią blaszki, żeby ciasteczka nie przypaliły się od spodu. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut ( pilnując żeby ciasteczka się nie spaliły).


Ciasteczka są jeszcze smaczniejsze jak są udekorowane czekoladą, rodzynkami, orzechami, posypką czekoladową, kokosem itp.