wtorek, 24 października 2017

Rozgrzewająca i sycąca zupa z dynią, kurczakiem i makaronem


Jesień w pełni, na podwórku szaro-buro i ponuro, dosyć chłodno i wilgotno. Liści na drzewach coraz mniej, ale za to ich barwa dodaje jesieni miłego akcentu. A u mnie dla poprawy nastroju rozgrzewająca zupa dyniowa. Tym razem z dodatkiem mięsa z kurczaka i makaronem pełnoziarnistym. Jest bardzo pyszna i sycąca.


SKŁADNIKI

  • 2 udka z kurczaka
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 cienki plaster imbiru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • opcjonalnie 1-2 gałązki natki lubczyku i natki selera
  • 2 kg puree z dyni
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego fusilli
  • sól, pieprz, chilli
  • pęczek natki pietruszki

WYKONANIE

Korzeń selera obrać i pokroić na 4 części. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać i przekroić na pół. Imbir obrać. Do dużego garnka włożyć umyte udka z kurczaka, dodać korzeń selera i pietruszki, marchewki, imbir, ziele angielskie, liście laurowe i opcjonalnie umyte gałązki lubczyku i selera. Całość zalać wodą i włączyć palnik. Gotować godzinę, aż mięso zmięknie. Ugotowane udka z kurczaka wyciągnąć z wywaru, lekko ostudzić i obrać z nich mięso dzieląc je na mniejsze kawałki. Z wywaru wyłowić łyżką cedzakową wszystkie warzywa i przyprawy lub przelać wywar do innego garnka przez sitko. Samego wywaru powinno zostać około 1,5 do 2 litrów. Do czystego wywaru wlać mleczko kokosowe, dodać puree z dyni i zagotować. Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować go o połowę krócej niż podaje opakowanie. Następnie do zupy dodać również mięso z kurczaka, dużą szczyptę chilli i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna być delikatnie pikantna. Podawać z umytą i posiekaną natką pietruszki.


Co to jest puree z dyni? To nic innego jak pokrojona na mniejsze kawałki dynia, następnie upieczona i na koniec odciśnięta z nadmiaru wody i zblendowana. Przepis znajdziecie TUTAJ.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz