poniedziałek, 23 października 2017

Ciasto czekoladowe z dynią


Ciasto z dynią jest nie tylko pyszne, ale też przyjemnie wilgotne. Dzięki dyni i jogurtowi zachowuje długo swoją świeżość. Mój 16 miesięczny syn zjadł pół kawałka ciasta sam, co tylko potwierdza fakt, że jest pyszne, bo Piotruś jest bardzo wybredny.



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 400 g puree z dyni
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Jajka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy dodać masło, krótko zmiksować, po czym wlać jogurt naturalny i puree z dyni. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych przesiać przez sitko połowę składników suchych i zmiksować. Następnie przesiać pozostałe składniki sypkie, zmiksować i przelać ciasto do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut (ja piekłam 35 minut, bo wolę bardziej wilgotne). Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia.

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier trzcinowy i połamaną czekoladę. Mieszając zagotować masę, wyłączyć palnik, po czym dodać żelatynę i dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia.

Ostudzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podawać w temperaturze pokojowej.


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie to że ciasto czekoladowe lubię to jeszcze chyba nigdy nie miałam okazji jeść i robić go z dynią. Dla mnie na tą chwilę najlepiej smakują muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ oczywiście z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Takie połączenie to musi być udany słodki smak.

    OdpowiedzUsuń