Ciasto z dynią jest nie tylko pyszne, ale też przyjemnie wilgotne. Dzięki dyni i jogurtowi zachowuje długo swoją świeżość. Mój 16 miesięczny syn zjadł pół kawałka ciasta sam, co tylko potwierdza fakt, że jest pyszne, bo Piotruś jest bardzo wybredny.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 400 g puree z dyni
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Jajka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy dodać masło, krótko zmiksować, po czym wlać jogurt naturalny i puree z dyni. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych przesiać przez sitko połowę składników suchych i zmiksować. Następnie przesiać pozostałe składniki sypkie, zmiksować i przelać ciasto do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut (ja piekłam 35 minut, bo wolę bardziej wilgotne). Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier trzcinowy i połamaną czekoladę. Mieszając zagotować masę, wyłączyć palnik, po czym dodać żelatynę i dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia.
Ostudzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podawać w temperaturze pokojowej.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW sumie to że ciasto czekoladowe lubię to jeszcze chyba nigdy nie miałam okazji jeść i robić go z dynią. Dla mnie na tą chwilę najlepiej smakują muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ oczywiście z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Takie połączenie to musi być udany słodki smak.
OdpowiedzUsuń