Fegatini alla Veneziana, czyli wątróbka po wenecku, to pyszna i delikatna pasta kanapkowa z wątróbki i sardynek, podawana z oliwkami. W smaku przypomina pasztet i taką też ma strukturę.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała puszka (115 g) sardynek w oliwie z oliwek
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz
- do podania oliwki
WYKONANIE
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka. Wątróbkę dobrze przepłukać, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i wątróbkę przełożyć na dużą patelnię, dodać oliwę i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż wątróbka nie będzie surowa i całość się lekko przypiecze. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Usmażoną cebulę i wątróbkę przełożyć do misy blendera. Dodać sardynki w oliwie i natkę pietruszki, po czym włączyć urządzenie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, to można dolać jeszcze oliwy. W razie potrzeby pastę doprawić do smaku i przełożyć do miseczki. Przed podaniem dobrze schłodzić. Podawać z świeżym pieczywem i oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz