Coś dla miłośników klusek i pierogów. Dyniowe leniwe w wersji słodkiej podane ze śmietaną i cynamonem.
SKŁADNIKI
- 400 g puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody)
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 300-400 g śmietany 30%
- 3 łyżki brązowego cukru
- cynamon
WYKONANIE
W misce połączyć ze sobą puree z dyni, twaróg, jajka i sól, po czym wsypywać mąkę mieszając. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować wałek i odkrawać pod kątem kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej kluski. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, gotować je jeszcze około 4 minut. Śmietanę wlać do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Mieszając gotować ją na wolnym ogniu około 6 minut. Ugotowane leniwe nakładać na talerz, polać śmietaną i posypać przez sitko cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz