piątek, 27 października 2017

Hiszpańskie ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago


Tarta de Santiago, to popularne ciasto kuchni galisyjskiej. Oryginalna receptura jest chroniona świadectwem pochodzenia. Cechą charakterystyczną tego ciasta jest krzyż pielgrzymkowy wykonywany na jego wierzchu. Ja z tej ozdoby zrezygnowałam. Tym bardziej, że tradycja tego wypieku sięga XVI w., zaś krzyż pojawił się na nim dopiero w 1924 r. Z rozmysłem zmniejszyłam też ilość dodanego cukru. Ciasto przez to na smaku nie straciło, bo nadal jest bardzo słodkie i smaczne.



SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego lub zwykłego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g migdałów
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy i mąka do oprószenia
  • do dekoracji: cukier puder

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy tortowej o średnicy 28 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Migdały posiekać na mniejsze kawałki, a płatki lekko pognieść dłońmi. 

W misce umieścić masło, dodać szczyptę soli i miksując wsypywać partiami cukier. Do ubitej masy dodawać po jednym jajku za każdym razem dobrze miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i zmielone migdały. Do ubitej masy wsypać składniki sypkie i zmiksować. Na koniec dodać posiekane migdały, płatki migdałowe, skórkę z cytryny i sok, po czym zmiksować i przelać masę do formy. Górę ciasta wyrównać, włożyć do piekarnika i piec około 40 minut (lub do suchego patyczka). Ciasto zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz