Tarta de Santiago, to popularne ciasto kuchni galisyjskiej. Oryginalna receptura jest chroniona świadectwem pochodzenia. Cechą charakterystyczną tego ciasta jest krzyż pielgrzymkowy wykonywany na jego wierzchu. Ja z tej ozdoby zrezygnowałam. Tym bardziej, że tradycja tego wypieku sięga XVI w., zaś krzyż pojawił się na nim dopiero w 1924 r. Z rozmysłem zmniejszyłam też ilość dodanego cukru. Ciasto przez to na smaku nie straciło, bo nadal jest bardzo słodkie i smaczne.
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 250 g cukru trzcinowego lub zwykłego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 250 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g migdałów
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- dodatkowo: masło do wysmarowania formy i mąka do oprószenia
- do dekoracji: cukier puder
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy tortowej o średnicy 28 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Migdały posiekać na mniejsze kawałki, a płatki lekko pognieść dłońmi.
W misce umieścić masło, dodać szczyptę soli i miksując wsypywać partiami cukier. Do ubitej masy dodawać po jednym jajku za każdym razem dobrze miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i zmielone migdały. Do ubitej masy wsypać składniki sypkie i zmiksować. Na koniec dodać posiekane migdały, płatki migdałowe, skórkę z cytryny i sok, po czym zmiksować i przelać masę do formy. Górę ciasta wyrównać, włożyć do piekarnika i piec około 40 minut (lub do suchego patyczka). Ciasto zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz