Idealne połączenie smaku kwaśnej cytryny ze słodyczą śmietany i słodko-kwaśnymi nasionami granatu na lekko słodkim kruchym spodzie. Jeżeli raz upieczecie tartę cytrynową, to na pewno do tego przepisu wrócicie. Po prostu jest przepyszna!
SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
- 135 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 jajka
- 2 cytryny
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 100 g cukru
Na bitą śmietanę i dekorację:
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 śmietan-fix
- 1 owoc granatu
WYKONANIE
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 40 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkować i wylepić nim formę tortową o średnicy 26 cm, podwijając boki do góry. Formę z ciastem włożyć ponownie do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 10 minut. Podpieczony spód zostawić do ostudzenia.
Masa cytrynowa: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny dobrze umyć, zetrzeć żółtą skórkę i wycisnąć sok. Jajka wbić do miski i ubijać stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy wsypać proszek budyniowy, dodać skórkę z cytryn i sok, po czym krótko zmiksować. Masę przelać na podpieczony kruchy spód i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować. Granat umyć i obrać z nasion. Na ostudzoną masę cytrynową wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować. Górę tarty posypać nasionami granatu sypiąc najwięcej na jej środek. Tartę przed podaniem schłodzić w lodówce.
Uwagi: Ja moją tartę udekorowałam dodatkowo liśćmi z marcepanu, ale z samym granatem również wygląda ładnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz