poniedziałek, 16 października 2017

Murzynek


Dzisiaj u mnie skromnie, ale pysznie. Murzynek jest prostym w przygotowaniu ciastem, a zarazem jest w nim coś wyjątkowego. W smaku zdecydowanie bliżej mu do babki czekoladowej, niż do brownie.


SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego lub białego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i lekko podgrzewając roztopić. Zostawić do ostudzenia.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy wlać olej rzepakowy i masę czekoladową, po czym krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do składników mokrych przesiać przez sitko część składników suchych, zmiksować, wlać mleko, po czym przesiać pozostałe składniki sypkie ponownie miksując całość na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec około 35 minut. Upieczonego murzynka ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz