Risotto z kurczakiem, warzywami i grzybami leśnymi, to idealny obiad dla zabieganych osób. Przygotowuje się go szybko, co nie ujmuje mu ani odrobinkę na smaku, bo jest zdecydowanie pyszny.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- oliwa
- 1 brokuł
- 2 czerwone papryki
- 1 mała cukinia
- 200 g ryżu
- 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus
- garść suszonych grzybów leśnych
- sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również umyć i pokroić w kostkę, po czym wrzucić warzywa do mięsa, wlać 1/2 szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić. Brokuł umyć, obrać w różyczki i dodać do warzyw, gdy już zaczną lekko mięknąć. Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, wyłączyć palnik.
Ryż w torebkach wrzucić do wrzątku i gotować 10 minut. Po tym czasie wodę wylać, torebki rozciąć i wsypać ryż do garnka, zalać koncentratem bulionu drobiowego, dodać suszone grzyby i gotować, aż ryż nie będzie twardy. W razie potrzeby dolać wody. Ugotowany ryż przełożyć do mięsa i warzyw, wymieszać i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Uwagi: Grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.
#krakus, #smacznieiszybko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz