Ten pyszny i zdrowy krem jest idealnym zamiennikiem dla tych sklepowych, które zawierają niezdrowe oleje utwardzone (w tym głównie olej palmowy). Jeżeli jesteście zwolennikami zdrowego odżywiania, a nie wyobrażacie sobie śniadania bez czegoś słodkiego, to pokochacie ten krem.
SKŁADNIKI
- 150 g orzechów laskowych bez łupin
- 2 awokado
- 250 g miodu
- 60 g kakao
- 200 ml oleju rzepakowego
WYKONANIE
Orzechy laskowe namoczyć dzień wcześniej. Na następny dzień wylać wodę i zetrzeć z orzechów skórę (nie musi być to zrobione dokładnie). Orzechy zmielić, dodać miód, kakao i olej rzepakowy. Awokado obrać ze skóry, wyciągnąć pestkę i dodać do pozostałych składników. Całość zblendować na jednolity krem. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to można dodać mleka krowiego lub roślinnego.
Uwagi: Ja wszystkie składniki, łącznie z niezmielonymi orzechami, miksowałam w blenderze wysokoobrotowym. Masa jest jednak bardzo gęsta, więc blender mi się bardzo szybko przegrzał i w kremie są delikatnie wyczuwalne orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz