Deser w smaku przypomina piernik. Jest bardzo delikatny, ale za sprawą dyni również bardzo sycący. W przepisie podaję ilość deseru jako 4 sztuki, ale można przygotować mniejsze porcje i zrobić ich 6 lub więcej. Mój deser udekorowałam mango i winogronami, ale świetnie nada się śmietana oprószona kakao.
Na 4 duże desery.
SKŁADNIKI
- 300 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 g puree z dyni
- 370 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki miodu
- do dekoracji: świeże owoce (u mnie mango i winogrona) lub bita śmietana i kakao
WYKONANIE
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną wody, żeby napęczniała. Mleko wlać do garnuszka, dodać kakao i przyprawę korzenną, po czym zagotować. Wyłączyć palnik, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. W misce połączyć ze sobą puree z dyni, jogurt naturalny i miód, wlać ostudzone kakao i całość dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. Deser przelać do szklanek lub pucharków i włożyć do lodówki na dwie godziny lub do stężenia. Przed podaniem udekorować owocami lub bitą śmietaną posypaną kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz