sobota, 21 października 2017

Czekoladowo-dyniowy deser z korzenną nutą


Deser w smaku przypomina piernik. Jest bardzo delikatny, ale za sprawą dyni również bardzo sycący. W przepisie podaję ilość deseru jako 4 sztuki, ale można przygotować mniejsze porcje i zrobić ich 6 lub więcej. Mój deser udekorowałam mango i winogronami, ale świetnie nada się śmietana oprószona kakao.

Na 4 duże desery.


SKŁADNIKI

  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 g puree z dyni
  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu
  • do dekoracji: świeże owoce (u mnie mango i winogrona) lub bita śmietana i kakao


WYKONANIE

Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną wody, żeby napęczniała. Mleko wlać do garnuszka, dodać kakao i przyprawę korzenną, po czym zagotować. Wyłączyć palnik, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. W misce połączyć ze sobą puree z dyni, jogurt naturalny i miód, wlać ostudzone kakao i całość dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. Deser przelać do szklanek lub pucharków i włożyć do lodówki na dwie godziny lub do stężenia. Przed podaniem udekorować owocami lub bitą śmietaną posypaną kakao.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz