wtorek, 24 stycznia 2023

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką i śmietaną


Ciasto brzoskwiniowe z galaretką i śmietaną, to pyszny klasyk, który zawsze się sprawdzi. Połączenie czekoladowego biszkoptu z galaretką z brzoskwiniami i śmietaną tworzy pyszne i zarazem proste ciasto.

Przepis wrzucam na prośbę koleżanek z pracy ;-) Cieszę się, że smakowało. Co prawda ja piekłam dwie blaszki ciasta, a raczej upiekłam jeden biszkopt z 8 jajek i go przekroiłam. Dzięki temu zaoszczędziłam i czasu i prądu ;-) Za to galaretka z tylu litrów wody i soku strasznie długo mi tężała. Trochę się naczekałam.



Na formę 25 x 40 cm lub 25 x 30 cm (u mnie ta większa).


SKŁADNIKI


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wody
Nasączenie i galaretka z brzoskwiniami:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
Śmietana i dekoracja:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 2 kostki gorzkiej czekolady



WYKONANIE


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej stopniowo przesiewać przez sitko składniki sypkie mieszając delikatnie szpatułką. Pod koniec dodać wodę, ponownie wymieszać i przelać masę do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.


Ze spodu biszkoptu oderwać papier do pieczenia, po czym przełożyć go na sztywną podkładkę. Brzoskwinie odsączyć z soku. Część przelać do kubka (do 1/2 kubka), a pozostały sok przelać do garnuszka i uzupełnić wodą, tak aby powstało nam 1,5 l płynu. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik, wsypać wszystkie trzy galaretki energicznie mieszając. Na koniec dodać żelatynę i mieszać całość do momentu, aż się dobrze rozpuści. Zostawić do ostudzenia, a ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała.

Do kubka dolać przegotowanej wody, wymieszać i nasączyć cały biszkopt. Brzoskwinie pokroić w kostkę i ułożyć równomiernie na biszkopcie. Boki ciasta zabezpieczyć folią aluminiową, tak aby galaretka nie uciekła po bokach (można również biszkopt przełożyć do formy). Na wierzch ciasta wyłożyć tężejącą galaretkę i włożyć do lodówki do stężenia na co najmniej godzinę.


Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę.





1 komentarz: