niedziela, 28 maja 2017

Zapiekanka farmerska z białą kiełbasą


Prosto, tanio i smacznie, tak najkrócej można opisać to danie. To świetny pomysł na obiad z wykorzystaniem minimalnej ilości składników. Bowiem zapiekanka składa się tylko z białej kiełbasy, ziemniaków i cebuli. Oczywiście aby danie to uczynić bardziej zdrowym, można podać jako dodatek sałatkę. Najbardziej pasowałaby tutaj taka, która nie wpłynie na smak potrawy, więc proponuję sałatę masłową ze śmietaną lub z sosem winegret. Sałatkę należy podawać w osobnych miseczkach.


SKŁADNIKI

  • 600 g białej kiełbasy (parzonej)
  • 5 dużych cebul
  • 1,4 kg ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • majeranek, przyprawa do ziemniaków


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dwa naczynia żaroodporne posmarować olejem rzepakowym. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka i wsypać na dno obu form. Delikatnie skropić olejem rzepakowym, wymieszać i nie nakładając pokryw naczyń włożyć do piekarnika na 25 minut. Cebulę od czasu do czasu wymieszać, tak aby się równomiernie przypiekła.

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotować wodę i do wrzącej wrzucić ziemniaki. Gotować około 7 minut, po czym odcedzić z wody, polać delikatnie olejem rzepakowym i posypać przyprawą do ziemniaków. 

Białą kiełbasę pokroić w grubsze plasterki (ja miałam kiełbasę cienką, więc zrobiłam nieco dłuższe kawałki), przełożyć do miski, skropić odrobinę olejem rzepakowym, posypać majerankiem i wymieszać.

Na podpieczoną cebulę wyłożyć równomiernie ziemniaki, następnie białą kiełbasę, nałożyć pokrywy naczyń i włożyć do piekarnika na 40-45 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć pokrywy, żeby  kiełbasa się ładnie przypiekła.