Prosto, tanio i smacznie, tak najkrócej można opisać to danie. To świetny pomysł na obiad z wykorzystaniem minimalnej ilości składników. Bowiem zapiekanka składa się tylko z białej kiełbasy, ziemniaków i cebuli. Oczywiście aby danie to uczynić bardziej zdrowym, można podać jako dodatek sałatkę. Najbardziej pasowałaby tutaj taka, która nie wpłynie na smak potrawy, więc proponuję sałatę masłową ze śmietaną lub z sosem winegret. Sałatkę należy podawać w osobnych miseczkach.
SKŁADNIKI
- 600 g białej kiełbasy (parzonej)
- 5 dużych cebul
- 1,4 kg ziemniaków
- olej rzepakowy
- majeranek, przyprawa do ziemniaków
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dwa naczynia żaroodporne posmarować olejem rzepakowym. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka i wsypać na dno obu form. Delikatnie skropić olejem rzepakowym, wymieszać i nie nakładając pokryw naczyń włożyć do piekarnika na 25 minut. Cebulę od czasu do czasu wymieszać, tak aby się równomiernie przypiekła.
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotować wodę i do wrzącej wrzucić ziemniaki. Gotować około 7 minut, po czym odcedzić z wody, polać delikatnie olejem rzepakowym i posypać przyprawą do ziemniaków.
Białą kiełbasę pokroić w grubsze plasterki (ja miałam kiełbasę cienką, więc zrobiłam nieco dłuższe kawałki), przełożyć do miski, skropić odrobinę olejem rzepakowym, posypać majerankiem i wymieszać.
Na podpieczoną cebulę wyłożyć równomiernie ziemniaki, następnie białą kiełbasę, nałożyć pokrywy naczyń i włożyć do piekarnika na 40-45 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć pokrywy, żeby kiełbasa się ładnie przypiekła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz