środa, 22 lutego 2017

Tarta cytrynowa


Koniecznie musicie spróbować, bo ta tarta jest nieziemska w smaku! Nie za kwaśna, nie za słodka, idealnie orzeźwiająca. Na pewno świetnie się sprawdzi na upalne dni. Tartę można jeść w temperaturze pokojowej, ale osobiście polecam schłodzoną z lodówki.


SKŁADNIKI

Na kruchy spód:

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
Na nadzienie cytrynowe:

  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 100 g cukru
  • 2 cytryny
Na śmietanę i dekorację:

  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • odrobina skórki startej z cytryny

WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać ciasto zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę aby ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i było nadal zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na placek. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm podwijając boki. Ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Nadzienie cytrynowe: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Dodać budynie waniliowe, sok wyciśnięty z obu cytryn i startą skórkę (tylko żółta część). Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, po czym przelać na podpieczony kruchy spód (masa jest półpłynna, więc ważne jest by boki były odpowiednio wysokie). Włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć na ostudzonej masie cytrynowej, po czym zetrzeć odrobinę skórki z cytryny do dekoracji.