piątek, 3 lutego 2017

Zupa grochowa


Zapewne każdy z Was jadł już zupę grochową, ale zapewniam, że ta jest obłędna w smaku. Przepis należy do mojej mamy i z przyjemnością zapisuję go na swoim blogu, by broń Boże nie zapomnieć ;-) Podana porcja jest dosyć spora, więc zawsze możecie ją zmniejszyć.


SKŁADNIKI

  • 4 pełne garście grochu łuskanego (około 250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 3 średnie marchewki
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 500 g boczku wędzonego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka
  • mały pęczek natki pietruszki
  • do smaku sól, pieprz

WYKONANIE

Boczek ugotować do miękkości, ostudzić, po czym pokroić w kostkę (wody nie wylewać). Groch opłukać dwa razy i przełożyć do wysokiego garnka. Dodać obraną cebulę, umyte udko z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obrany i przekrojony na pół korzeń pietruszki i selera, obrany i pokrojony drobno czosnek. Zalać wodą i gotować około 30 minut, aż groch nieco zmięknie. Z wywaru wyciągnąć cebulę, udko z kurczaka, korzeń selera i pietruszki. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i gotować do miękkości (około 10 minut). Na koniec dodać 3/4 szklanki wody z ugotowanego boczku , posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem, a w razie potrzeby również solą. Podawać z pieczywem.

Uwagi: Nie kroję do zupy całego ugotowanego boczku, tylko tłuszcz odkrawam i wyrzucam.