piątek, 17 lutego 2017

Szybki gulasz z indyka


Świetna propozycja dla zabieganych, bo gulasz robi się ekspresowo. Można go jeść ze świeżym pieczywem lub kaszą.


SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi z indyka
  • 3 czerwone papryki
  • 1 łyżka margaryny
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, chilli
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)


WYKONANIE

Mięso umyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i papryką. W głębokiej patelni rozpuścić margarynę, dodać mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i wlać około 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż papryka będzie miękka, Do 1/2 szklanki wlać wodę, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Wlewać stopniowo do gulaszu, mieszając. Gulasz ponownie zagotować i doprawić solą, pieprzem i chilli. Podawać z pieczywem lub kaszą.