Bardzo pyszna zapiekanka. Trudno nie sięgnąć po dokładkę. Ma bardzo ciekawy smak za sprawą wędzonego kurczaka i konserwowych warzyw, takich jak zielony groszek, czerwona papryka, czy ogórki. Koniecznie musicie spróbować! ;-)
SKŁADNIKI
- 2 udka z wędzonego kurczaka
- 300 g ryżu
- 1 słoik czerwonej papryki konserwowej
- 1 mały słoik ogórków konserwowych
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 1 duża (330 g) kwaśna śmietana 18%
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 g żółtego sera
- 2 kulki mozzarelli
- sól, świeżo mielony pieprz, oregano
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Ryż ugotować na miękko z odrobiną soli, przełożyć do dużej miski. Dodać obrane mięso z kurczaka, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pokrojone ogórki, odcedzony z zalewy groszek, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce i również wmieszać w pozostałe składniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać rozdrobnioną mozzarellą i oregano, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz