czwartek, 9 lutego 2017

Zapiekanka ryżowa z wędzonym kurczakiem


Bardzo pyszna zapiekanka. Trudno nie sięgnąć po dokładkę. Ma bardzo ciekawy smak za sprawą wędzonego kurczaka i konserwowych warzyw, takich jak zielony groszek, czerwona papryka, czy ogórki. Koniecznie musicie spróbować! ;-)


SKŁADNIKI

  • 2 udka z wędzonego kurczaka
  • 300 g ryżu
  • 1 słoik czerwonej papryki konserwowej
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych
  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego
  • 1 duża (330 g) kwaśna śmietana 18%
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 g żółtego sera
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Ryż ugotować na miękko z odrobiną soli, przełożyć do dużej miski. Dodać obrane mięso z kurczaka, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pokrojone ogórki, odcedzony z zalewy groszek, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce i również wmieszać w pozostałe składniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać rozdrobnioną mozzarellą i oregano, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać 30 minut.