poniedziałek, 20 lutego 2017

Obiad we włoskim stylu, czyli makaron z owocami morza i warzywami


Przepyszne danie, które zagościło u mnie w niedzielę. Zasmakuje niewątpliwie każdemu. Ba! Uważam nawet, że zjedzą je ze smakiem osoby nie lubiące owoców morza ;-) Przygotowanie dania nie wymaga za to od nas spędzenia całego dnia w kuchni. To zasługa głównie gotowej mieszanki warzywnej firmy Hortex.


Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

  • 225 g pierścieni kalmarów
  • 225 g krewetek koktajlowych
  • 1 mieszanka włoska warzyw Hortex (450 g)
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 400 g śmietany 30%
  • bardzo mały pęczek pietruszki
  • 350 g makaronu kokardki
  • sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno. Krewetki i kalmary przyprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić w dużej brytfannie lub głębokiej patelni. Dodać kalmary, krewetki, cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć około 7 minut. Następnie dodać skórkę startą z cytryny, wlać śmietanę i wsypać odmrożone warzywa z mieszanki włoskiej Hortex. Wymieszać, nałożyć pokrywę naczynia i dusić przez 8 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Do warzyw i owoców morza dodać odcedzony z wody makaron, wymieszać i chwilę gotować, aż  warzywa będą odpowiednio miękkie, a sos zgęstnieje. Wyłączyć palnik, dodać umytą i posiekaną pietruszkę. Potrawę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu.