Prosta i pyszna babka bananowa. W środku delikatnie wilgotna, a na zewnątrz pięknie przypieczona. Aż trudno się oprzeć. Dodatkowym plusem tego ciasta jest fakt, że poza mąką tortową zawiera również mąkę razową. Polecam do kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 4 banany
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 130 g mąki pszennej razowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- cukier puder do dekoracji
- masło do wysmarowania formy i mąka do jej oprószenia
WYKONANIE
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, olej, jogurt, obrane i rozgniecione widelcem banany, po czym zmiksować. Do kolejnej miski wsypać wszystkie mąki, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać i wsypać do składników mokrych. Krótko zmiksować i przelać do formy. Piec około 60 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie. Ostudzoną wyciągnąć i posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz