wtorek, 28 lutego 2017

Babka bananowa


Prosta i pyszna babka bananowa. W środku delikatnie wilgotna, a na zewnątrz pięknie przypieczona. Aż trudno się oprzeć. Dodatkowym plusem tego ciasta jest fakt, że poza mąką tortową zawiera również mąkę razową. Polecam do kawy lub herbaty.


SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 4 banany
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki pszennej razowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • cukier puder do dekoracji
  • masło do wysmarowania formy i mąka do jej oprószenia

WYKONANIE

Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, olej, jogurt, obrane i rozgniecione widelcem banany, po czym zmiksować. Do kolejnej miski wsypać wszystkie mąki, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać i wsypać do składników mokrych. Krótko zmiksować i przelać do formy. Piec około 60 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie. Ostudzoną wyciągnąć i posypać przez sitko cukrem pudrem.