Bardzo proste w przygotowaniu danie, a zarazem bardzo smaczne i ładnie prezentujące się. Do ryby polecam frytki i miks sałat z sosem winegret. Koniecznie musicie spróbować ;-)
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI
- 2 filety z dorsza bez skóry
- 1/2 cytryny
- 4 plasterki sera koziego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
WYKONANIE
Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Można zostawić w całości lub podzielić łącznie na 4 części, dzięki czemu będzie się rybę prościej smażyć. Przełożyć filety do głębokiego talerza i skropić cytryną. Odstawić do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie rybę przyprawić z obu stron sola i pieprzem (lub wedle uznania) i ułożyć na lekko podgrzany tłuszcz. Smażyć rybę z jednej strony, obrócić na drugą i wtedy też położyć na rybie kozi ser. Zanim usmaży się druga strona ryby, to ser powinien ładnie się roztopić. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz