piątek, 3 lutego 2017

Fit muffinki z płatkami owsianymi i bananami


Muffinki z płatkami owsianymi i bananami świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, a dużym ich plusem jest to, że można je łatwo zabrać również do pracy.


SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 220 ml maślanki
  • 100 g miodu
  • 60 g masła
  • 2 banany
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • szczypta soli
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.

Jajka wbić do miski, rozbełtać trzepaczką. Dodać maślankę, miód, masło, obrane i rozgniecione widelcem banany, po czym wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, sól, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Połączyć składniki mokre z sypkimi, dobrze wymieszać i nakładać do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut, do momentu, aż muffinki się ładnie zarumienią.