piątek, 17 lutego 2017

Naleśniki kokosowe


Nieco inne naleśniki, bo można je jeść bez żadnych dodatków ze względu na ich smak. Świetnym dodatkiem będzie lekko kwaśny dżem (u mnie był to domowy dżem wiśniowy). Sam pomysł zaczerpnęłam z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! 2". Na pewno warto spróbować.


SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 160 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • skórka starta z 2 limonek
  • do podania: syrop klonowy lub dżem


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i rozbełtać. Następnie wlać mleczko kokosowe, wodę, olej rzepakowy i wymieszać. Stopniowo wsypywać obie mąki, mieszając aby nie powstały grudki. Na koniec dodać wiórki kokosowe i skórkę startą z limonek. Ponownie wymieszać. Rozgrzać średniej wielkości patelnię i wlewać porcjami ciasto. Smażyć bez dodatku tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej) z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać od razu z wybranymi dodatkami.