poniedziałek, 13 lutego 2017

Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie


Ciasto jest przepyszne. Jabłka są częściowo wysuszone, a spód idealnie kruchy. Trudno się powstrzymać by nie sięgnąć po kolejny kawałek. Dodatkowym atutem jest ciekawy wygląd i możliwość pieczenia bez formy. Ale najwspanialszy w tym wszystkim jest zapach, który unosi się w całym domu po upieczeniu ciasta.


SKŁADNIKI

Na kruchy spód:

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
Na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek (u mnie odmiana champion)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 30 g jagód
  • 2 łyżki marmolady wieloowocowej

WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać masło zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę by ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i nadal było zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o średnicy 30 cm. Przełożyć wraz z dolnym papierem na blachę do pieczenia.

Nadzienie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, zaś każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać wyciśnięty sok z całej cytryny, skórkę (tylko żółtą część) startą z cytryny, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i sól. Dodać jabłka i dobrze wymieszać (najlepiej dłońmi). Jabłka układać na ciasną zakładkę zachowując centymetrowy odstęp od brzegu. Po ułożeniu części, dźwignąć je, tak aby stały, zaś na środku ułożyć jabłka bardziej chaotycznie i niektóre na leżąco. Do garnuszka wlać odrobinę wody, dodać marmoladę i podgrzewać chwilę. Pędzelkiem posmarować jabłka. Na koniec rozsypać jagody, koncentrując się głównie na centralnej części. Boki ciasta zwinąć na jabłka i włożyć ciasto do piekarnika. Piec przez 30 minut, po czym zmniejszyć moc piekarnika do 170°C i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 5 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i tak też studzić ciasto. Ciasta nie należy przechowywać w lodówce, bo straci swoją kruchość. Ja przechowywałam je na blaszce widocznej na zdjęciu poniżej, bez żadnego przykrycia na kuchennym blacie.